Korrelkneuzen en Proficracker™ Shredlage®
Betere zetmeelbenutting door intensieve korrelkneuzing in combinatie met langer hakselen voor meer structuur
De laatste jaren is er meer aandacht voor fijner korrelkneuzen in combinatie met langer hakselen.
Claas noemde deze techniek Shredlage die zich richt op 2 facetten in de maissilage: de korrel beter raken en langer hakselen. Ook andere hakselaars hebben tegenwoordig een vergelijkbare techniek ingebouwd, die de korrel tot fijnere deeltjes bewerkt dan een traditionele kneuzer. In speciale walsen die met verschillend toerental tegengesteld aan elkaar draaien, wordt de korrel uit elkaar getrokken in fijne deeltjes, waardoor het zetmeel sneller en beter in de pens beschikbaar komt.. De fijnere bewerking van de korrel in combinatie met langer hakselen – 19 tot 21 mm in plaats van 8 tot 13 mm – zorgt voor 2 verbeteringen in de silage:
- de fijnere korreldeeltjes zorgen voor een betere benutting van zetmeel op dierniveau
- de vergrootte haksellengte brengt structuur in het ruwvoer
Amerikaans onderzoek toonde verhoging van de melkproductie bij gelijkblijvende gehaltes aan vet en eiwit. Onderzoek van Haus Riswick Landwirtschaftkammer Nordrhein-Westphalen liet geen productieverhoging zien, maar toonde een verbeterde penswerking en meer herkauwactiviteit.

afb. langer hakselen in combinatie met betere korrelkneuzing
Onderzoek Haus Riswick met 2 groepen van 24 koeien gedurende 100 lactatiedagen. Het rantsoen bestond uit 4,2 kg gras en 9,5 kg mais.

Meer zetmeel beschikbaar op pensniveau
Eurofins onderzocht in 2018 verschillen tussen gangbaar gehakselde mais (11 bedrijven) en mais geoogst met een intensieve kneuzer in combinatie met langer hakselen (11 bedrijven). Vooral direct na de oogst bleken de verschillen significant. Bij de intensief gekneusde mais kwam direct veel energie beschikbaar op pensniveau. Ook bleek bij deze mais dat de conservering vlot verliep omdat fermentatie bacterien direct toegang hebben tot snelle energie.
Kans op broei
Er wordt nog wel een gezegd dat de techniek van intensief kneuzen met haksellengte van 21 mm, de kans op broei verhoogd verhoogd. In theorie klopt dat ook. Echter een grootschalig praktijkonderzoek in Duitsland wees uit dat het optreden van broei bij de nieuwe hakselmethode niet frequenter voorkwam dan bij de traditionele heksel methode. Hier moeten we echter bij vermelden dat bedrijven met intensieve kneuzing en langere haksellengte vaker een broeiremmer toe dienden.

afb. extra aandacht bij grotere haksellengte om broei te voorkomen (fot0 HAS&S)
Proficracker™ slijtvast minder extra brandstof
bijdrage Machinenfabrik Kemper GmbH & Co

Met de ProfiCracker heeft Kemper de tendens van langer hakselen in combinatie met het intensiever kneuzen van de korrel verder geperfectioneerd. Het systeem heeft een hoge doorvoercapaciteit en daarom geschikt voor alle haksellengtes. De beide rollen draaien met een toerentalverschil van 50%. Het Twincutprofiel met een spiraalvormige groef zorgt ervoor dat de korrel meermaals wordt geraakt.
- Langer hakselen betekent meer structuur in de pens van de koe
- Intensieve korrelkneuzing betekent optimale zetmeelbenutting
Met de ProfiCracker haalt u dus meer uit uw eigen ruwvoer.
Slijtvast en minder extra brandstof
- De machine wordt geleverd met een temperatuur display voor in de cabine. Hiermee wordt de temperatuur van de lagers constant gemonitord, waardoor oververhitting en daardoor stilstand wordt voorkomen
- een optioneel v-snaar spansysteem verbetert de krachtoverbrenging van de aandrijving, waarmee de levensduur van de gehele machine wordt verlengt
- een pneumatisch oliesmerings systeem beschermt en koelt de lagers

afb. de Kemper ProfiCracker is in te bouwen in alle hakselaars (foto Kemper GmbH Stadtlohn)