Het belang van een betrouwbare kuilanalyse
(Bijdrage Eurofins Agro)
Ruwvoer is een waardevolle en relatief goedkope grondstof voor melk. Door zoveel mogelijk melk uit ruwvoer te produceren, blijven uw voerkosten laag. Hoe zorgt u ervoor dat u ook alles uit ruwvoer haalt? Dat is in praktijk nog niet zo eenvoudig. De voerkosten per 100 kg meetmelk verschillen nogal tussen bedrijven. Deze verschillen komen vooral uit de post ‘aangekocht voer’.
Weet wat u voert
Door scherpere bemestingsnormen en minder depositie uit het milieu verandert de minerale samenstelling van het voer. Wat in het verleden vanzelfsprekend goed was, kan in de loop van de tijd zijn veranderd. Onvoldoende mineralen en spoorelementen in het rantsoen kosten geld. Denk aan een verminderde vruchtbaarheid, suboptimale ontwikkeling van het jongvee of een slechte start van de lactatie. Weten hoe u moet bijsturen? De cijfers op het analyseverslag geven u het antwoord.
Ruwvoeronderzoek
Een ruwvoeranalyse evalueert het succes van oogsten, inkuilen en bewaren. Gras- en maiskuilen bevatten een schat aan waardevolle voeding. Om ze optimaal te benutten, moet u weten wat de voederwaarde is en hoeveel mineralen en sporenelementen de kuil bevat. Is de kuil goed geconserveerd? En hoe zit het met de smakelijkheid en de broeigevoeligheid?

Penskarakter
Penskarakter Eurofins Agro geeft u met Penskarakter bij het ruwvoeronderzoek ook inzicht in de werking van het kuilvoer in de pens. Het samenspel van het penseiwit met de verterings-snelheid, bepalen hoe goed een koe het ruwvoer kan benutten voor de melkproductie. Hoe goed uw gras- of maïskuil presteert, is in één oogopslag te zien in de grafiek op het verslag. Voor maiskuilen geldt dat de kwaliteit niet constant is. Ingekuilde mais wordt na verloop van tijd steeds sneller verteerbaar en kuilen kunnen energieverliezen.



In de rechter tabel van de bovenstaande figuur kunt u zien dat het aandeel bestendig zetmeel met maar liefst 40 gram afneem gedurende een periode van 9 maanden.



Zie ook de PDF van Eurofins: Penskarakter snijmais
Kwaliteit tijdens opslag
De snijmaiskwaliteit is gedurende de opslag niet constant. Ingekuilde mais wordt na verloop van tijd steeds sneller verteerbaar. De analyses van Eurofins Agro geven door middel van Penskarakter meer inzicht in dit verloop.



Invloed op melkproductie
De bestendigheid van het zetmeel heeft een duidelijke invloed op de melkproductie. Hoe meer bestendig zetmeel wordt gevoerd, des te hoger de productie. Het effect is echter het sterkst bij een laag aandeel snijmais (<50 %) in het rantsoen.
Pensverzuring en melkproductie
Bestendig zetmeel in snijmaïskuilen neemt af tijdens het seizoen. Hierdoor neemt de kans op pensverzuring toe. Te weinig bestendig zetmeel in het rantsoen gaat ten koste van de melkproductie en het eiwitgehalte. Laat uw snijmaïskuil daarom onderzoeken met Penskarakter snijmaïs! Het gehalte aan bestendig zetmeel wordt gemeten en daarnaast ook hoe dit gehalte zich ontwikkelt tijdens de opslagperiode in de kuil. Gemiddeld genomen ligt de bestendigheid van flintmaïs ongeveer 20% hoger in vergelijking met dentmaïs. Dit verschil wordt veroorzaakt door een laag van eiwit-moleculen om het zetmeelmolecuul heen. Deze eiwitlaag beschermt het zetmeel tegen de pensbacteriën en zorgt ervoor dat een groter deel van het zetmeel de pens kan verlaten en beschikbaar is voor de enzymatische afbraak in de dunne darm.
Tip! Laat een kuil in het voorjaar nog eens analyseren voor een betrouwbare rantsoenberekening. Zo voorkomt u pensverzuring!
Zie ook de PDF van Eurofins: Bestendig zetmeel in snijmais