Shredlage techniek
Na succesvolle ervaringen in de VS, introduceerde Claas in 2016 in Nederland het Shredlage systeem.
De Shredlage techniek richt zich op 2 facetten in de maissilage. In de maishakselaar is een speciale korrelkneuzer gebouwd die de korrel tot fijnere deeltjes bewerkt dan een traditionele kneuzer. In speciale walsen die met verschillend toerental tegengesteld aan elkaar draaien, wordt de korrel uit elkaar getrokken in fijne deeltjes. De fijnere bewerking van de korrel in combinatie met langer hakselen – 19 tot 21 mm in plaats van 8 tot 13 mm – zorgt voor 2 verbeteringen in de silage:
- de fijnere korreldeeltjes zorgen voor een betere benutting van zetmeel op dierniveau
- de vergrootte haksellengte brengt structuur in het ruwvoer
Amerikaans onderzoek toonde verhoging van de melkproductie bij gelijkblijvende gehaltes aan vet en eiwit. Onderzoek van Haus Riswick Landwirtschaftkammer Nordrhein-Westphalen liet geen productieverhoging zien, maar toonde een verbeterde penswerking en meer herkauwactiviteit.

Afb. structuur van Shredlage
de kleine zetmeel deeltjes plakken
aan de grovere delen waardoor
uitselecteren verminderd
(foto Claas UK)


